ЦИКОРИЯ ТАРТ С КАФЕ И ПОРТОКАЛОВИ КОРИ

  • Брой порции 4
  • Степен на трудност Лесно
  • Време за приготвяне 50 мин

съставки

6 белгийски ендивии (цикории)
150 мл кафе
1 нетретиран портокал
1 супена лъжица мед от портокалов цвят
20 г масло
Бутер тесто (1 ролка)
Сол и прясно смлян пипер

приготвяне

Премахнете външните листа на ендивиите, след което ги разрежете наполовина. Разтопете бучка масло в соте тиган, поставете ендивиите с отрязаната страна надолу в маслото, после овкусете със сол и черен пипер. Добавете меда и оставете леко да се карамелизира.
След това добавете портокаловата кора и деглазирайте с кафето. Покрийте соте тигана с лист пергаментова хартия и оставете да къкри около 15 минути на слаб огън. Ендивиите трябва да са меки.
Разстелете бутер тестото и изрежете четири кръга с диаметър от 10 до 12 см в зависимост от размера на формичките, които имате.
Подредете ендивиите във формичките, покрийте с бутер тесто, набодете тестото и сложете във фурната. Покрийте с лист за печене, за да предотвратите надигането на сладкиша.
Гответе във фурната на 180°C за около 10 до 15 минути. Извадете от формата и поднесете със салата и рохко яйце или като гарнитура към риба.