ОСТРОВИ С КАФЕ, КАРАМЕЛ И ЯДКИ

  • Брой порции 4
  • Степен на трудност Средно трудно
  • Време за приготвяне 20 мин

съставки

500 мл. мляко
120 гр. захар
5 жълтъка
30 мл. ристрето
100 гр. смесени ядки: лешници, бадеми, орехи
30 гр. пудра захар
8 белтъка
160 гр. захар
100 гр. захар за карамела
100 мл. кафе

приготвяне

Приготвяне на крем Англез:
В тенджера кипнете млякото. В купа за смесване разбийте жълтъците със захарта, докато се получи бледа и кремообразна смес, след това добавете ристретото. Добавете вареното мляко, като бъркате непрекъснато. Оставете сместа в тенджерата и гответе, като разбърквате с шпатула, докато шпатулата стане покрита. Кремът не трябва да кипи. Оставете настрана в хладилника.
Приготвяне на мока карамел: В тенджера варете захарта с 2 супени лъжици вода, докато получите добър карамел. Спрете готвенето на карамела с кафето и оставете да се редуцира. Оставете настрана.
Подготовка на плаващите острови: в купа за смесване разбийте белтъците на много твърди върхове с щипка сол и захарта. Напълнете четири полусферични купи с белтъците, покрийте със стреч фолио и гответе на пара около 5 минути. Оставете да се охлади и извадете от формите.

Сглобяване: нарежете на едро ядките, поръсете с пудра захар и карамелизирайте под скарата. Изсипете крем Англез в купа или чаша, внимателно поставете плаващия остров отгоре, поръсете с накълцани ядки и изсипете мока карамела отгоре. Сервирайте добре охладено.

Съвет: За да направите карамела, разтопете захарта и водата в тенджера с тежка основа на умерен огън при непрекъснато бъркане. След като захарта се разтвори, спрете да бъркате, увеличете котлона и оставете сиропа да заври до златисто-кафяв цвят.