съставки
250 мл. пълномаслена сметана
1 с.л.лист от цикория
2 листа желатин (или 1,3 гр. агар-агар)
1 лист желатин (или 0,75 гр. агар-агар)
150 гр. фина захар
250 мл. кафе
приготвяне
Поставете един желатинов лист в купа със студена вода, за да омекне. След това го разтопете в кафето. Наклонете чашите и изсипете сместа. Оставете настрана в хладилника, като държите чашите наклонени, за да може желето от кафе да стегне.
В тенджера загрейте сметаната и добавете цикорията. Инфузирайте цикория за около 10 минути. Прецедете.
Поставете захарта и сметаната в купа за смесване.
Омекотете двете останали листа желатин. Добавете ги към сместа от захар и сметана. Добавете студеното мляко.
Извадете чашите от хладилника. Изправете ги и изсипете панакотата.
Охладете в хладилника и сервирайте студено.
Този десерт може да се приготви един ден предварително.