съставки
2 х 40 мл. еспресо
25 гр. пралин на прах (вижте съветите по-долу)
40 мл. + 20 мл. мляко
1 ч.л. пралинета (нарязани лешници, препечени и леко кармамелизирани - вижте съветите по-долу)
20 мл. препечен лешников сироп
1 малка суха целувка /меренг/
25 гр. пралин на прах (вижте съветите по-долу)
40 мл. + 20 мл. мляко
1 ч.л. пралинета (нарязани лешници, препечени и леко кармамелизирани - вижте съветите по-долу)
20 мл. препечен лешников сироп
1 малка суха целувка /меренг/
приготвяне
В тенджера внимателно загрейте 20 мл. мляко и добавете пралина на прах, докато се разтвори.
Разпенете останалите 40 мл. мляко директно в чашата с накрайника, след което добавете пралиновото мляко.
Изсипете еспресото в млечната смес.
Украсете кафето си с пралинета, натрошени парченца меренг и струйка препечен лешников сироп.
Ако не можете да намерите пралинета, изсушете 1 ч. л. натрошени лешници с 1 ч. л. захар, докато се карамелизират. Ако не можете да намерите пралин на прах, поставете 25 гр. захар и 25 гр. препечени лешници и бадеми в тиган на умерен огън. Оставете захарта да се разтопи и сместа да се карамелизира до златистокафяв цвят, като от време на време се върти тиганът (не се разбърква). Свалете от котлона и изсипете в тава, покрита с незалепваща хартия за печене. Оставете да се охлади напълно и блендирайте в кухненски робот или мелница до получаване на фин прах.
Разпенете останалите 40 мл. мляко директно в чашата с накрайника, след което добавете пралиновото мляко.
Изсипете еспресото в млечната смес.
Украсете кафето си с пралинета, натрошени парченца меренг и струйка препечен лешников сироп.
Ако не можете да намерите пралинета, изсушете 1 ч. л. натрошени лешници с 1 ч. л. захар, докато се карамелизират. Ако не можете да намерите пралин на прах, поставете 25 гр. захар и 25 гр. препечени лешници и бадеми в тиган на умерен огън. Оставете захарта да се разтопи и сместа да се карамелизира до златистокафяв цвят, като от време на време се върти тиганът (не се разбърква). Свалете от котлона и изсипете в тава, покрита с незалепваща хартия за печене. Оставете да се охлади напълно и блендирайте в кухненски робот или мелница до получаване на фин прах.