ЕКЛЕРИ С КАФЕ

  • Брой порции 8
  • Степен на трудност Средно трудно
  • Време за приготвяне 40 мин

съставки

130 гр обикновено брашно
65 гр масло
1 щипка сол
250 мл вода
20 гр захар
4 яйца
500 мл мляко
40 мл еспресо
5 жълтъка
80 гр захар
40 гр обикновено брашно
30 гр царевично брашно
Фондан (вижте съветите по-долу)

приготвяне

Приготвяне на еклерите: В тенджера разтопете маслото с водата, захарта и щипката сол. Добавете пресятото брашно, изсушете пастата внимателно на огъня: тя трябва да се отделя от краищата на тенджерата. Далеч от котлона, добавете яйцата едно по едно, докато разбърквате. С помощта на пош, снабден с прав 2 см. накрайник, направете ленти с дължина около 6-8 см. върху лист за печене, като се уверите, че са добре отделени една от друга. Намажете еклерите с яйчен жълтък и печете във фурната при 180°C за около 20-25 минути. След това намалете температурата до 150°C и продължете да готвите около 10 минути. Извадете еклерите от фурната, когато станат златисти отвън (вътрешността трябва да остане мека). Оставете да се охладят върху решетка.
Приготвяне на крема: В тенджера загрейте млякото с кафето. В купа разбийте жълтъците със захарта, докато се получи бледа и кремообразна смес. Добавете обикновеното и царевичното брашно. Изсипете врящото мляко върху тази смес и разбъркайте добре. Сложете сместа обратно в тенджерата и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. Оставете да се готви за няколко минути и свалете от котлона. Оставете да се охлади.
Приготвяне на еклерите: С помощта на малък пош направете отвор във всеки край на всеки еклер. Напълнете еклерите със сметаната. Загрейте фондана и го оцветете с екстракта от кафе. Глазирайте еклерите.
Съвет: Ако не можете да намерите фондан, можете да си направите сами. В купа смесете 60 гр. пудра захар и разредете с вода, докато получите гъста паста. Оцветете, както се изисква, след това глазирайте еклерите.