Перфектното еспресо: малка чаша, велик момент

За ценителите, еспресото е квинтесенцията на кафето, истинско малко физикохимично чудо. То също така е изкуство, изискващо страст, техника и уважение към истинската италианска традиция.

6 тайни на перфектното еспресо

Прочетете съветите ни как да приготвите най- доброто еспресо. Одобрени от привържениците на съвършенството...

Дефиниция

Името говори само за себе си: еспресото трябва да бъде приготвяно за минута и да се сервира в малка затоплена чаша, за незабавна консумация. Еспресо е кафе напитка, изпълнена с нюанси. Концентрирането на ароматни нотки го отличава от всяка друга напитката..

Еспресо е кафе напитка, изпълнена с нюанси.

Преди всичко еспресо е разтвор, тъй като съдържа добавки от различни елементи (киселини, протеини, захари, мазнини и др.). Също така е емулсия, защото съдържа ароматни масла, които придават плътност на кафето и галят вкусовите рецептори. И накрая, еспресото е “суспензия”, благодарение на плътния кремообразен слой с лешников цвят, така наречения каймак.

Двата ключови елемента на отличното еспресо

Когато времето за екстракция на кафето е твърде дълго, в получената напитка се екстрахира голямо количество кофеин и то има горчив и стипчив вкус. Обратно, когато времето за екстракция на кафето е твърде кратко, това прави екстрахираното еспресо кисело и леко.

И накрая, степента на смилане на зърната може да повлияе на времето за екстрахиране, обема и вкуса му. За приготвянето на добро еспресо, смилането трябва да е достатъчно фино, за да може да получите бързо и оптимално извличане на целия вкус от кафето.

Твърде дългото времетраене ще доведе до прекомерно екстрахирано кафе

Твърде дългото времетраене ще доведе до прекомерно екстрахирано кафе
• 7 г (+/– 0.5 г) фино смляно кафе
• Температурата на водата в машината между 88 °C и 92 °C
• Изходно налягане 9 bar
• Обемът на чашата е между 25мл и 30мл за “италианско” еспресо/ 60 мл за "френско" еспресо
• Времето за екстракция е 25 секунди (+/- 5 секунди)

За да се насладите на перфектното еспресо, пробвайте нашите машини за еспресо с кафемелачка. Те съчетават целия опит на кафемашините KRUPS, за да гарантират приготвянето на перфектното еспресо.

Статия от illycaffè France