Изкуството на консумирането на кафе

Дегустацията на еспресо е преживяване, което ангажира всички сетива.

Кафе, във всякакъв смисъл

Перфектното кафе е цяла вселена в една единствена чаша, от която се разкриват всичките му нюанси, ангажирайки нашите 5 сетива.

Външният вид

Най-очевидният и характерен визуален израз на еспресото е неговата пяна или “каймак" от химическа гледна точка.

Каймакът е постоянен и траен

Със сигурност ще се насладите на чаша фино еспресо, приготвено с най-модерната техника, ако каймакът е постоянен и траен, без въздушни мехурчета или бели петънца. Неговият тъмно кафяв цвят произлиза от карамелизирането на захарта. Размерът на чашата и идеалната ѝ форма са важни създаването на компактен каймак. Адекватната дебелината на порцелана запазва кафето горещо, с оптималната температура за дегустация (около 65 °С).

Звукът

Слушайте внимателно, чуйте приготвянето кафето и това, което се случва около Вас.

Всеки звук е важен.

Всеки звук е важен за пълно потапяне в дегустацията: звука на чашите, зърната, падащи в резервоара, след това смилането в кафемелачката, и кафето, изливащо се в чашата. Те също така дефинират контекста, в който се наслаждавате на вашето кафе и пътя на Вашето изживяване: събуждането по време на закуска, разбъркване на Вашето кафе, смехът на вечеря с приятели или просто спокоен момент, прекаран в тишина и релаксиране.

Статия от illycaffè France

Ароматът

Вдишайте дълбоко и позволете на ароматните нотки на кафето да погалят и стимулират сетивата Ви.

Ароматното кафе гали и стимулира сетивата.

Кафето може да бъде силно и богато, или по-разредено и слабо. Може да има елегантни, изчистени, деликатни или обикновени и земни характеристики. Силният аромат на illy espresso разкрива плодови нотки и лек цитрусов привкус, мед, карамел и свежи нотки на жасмин и по-плътни нотки на шоколад и препечен хляб.

Вкусът

Еспресо е концентриран аромат, който може да се задържи в устата до 15 минути. Деликатният баланс между сладкия, киселия и горчивия вкус е ключът към неговата хармония.

Концентрация на аромати.

Усещането за сладост идва от характеристиките на кафето, използвано за сместа и процеса на изпичане на зърната. Колкото по-дълго се пекат, толкова усещането за сладост отслабва в полза на горчивия вкус.

Усещането за сладост идва от характеристиките на кафето, използвано за сместа и процеса на изпичане на зърната. Колкото по-дълго се пекат, толкова усещането за сладост отслабва в полза на горчивия вкус.

Балансът между горчивия и киселия вкус е типичен за качественото кафе арабика.

Усещането

Вземете чашата си, разбъркайте еспресото и обърнете внимание на консистенцията му.

Обърнете внимание на консистенцията.

От първата глътка ще откриете интензивен вкус и усещане за плътност и приятна сладост, създаващи се в устата от маслата и захарите. По този начин ароматът и вкусът съвместно отличават еспресото от всички други напитки. Самата течност трябва да има желаната гладкост: когато еспресото се приготвя правилно, кафето се плъзга в устата и гали на вкусовите рецептори.