съставки
1 шалот
2 x 30 мл. ристрето
1 шушулка кардамон (смачкана)
150 мл. рибен бульон
150 мл. нискомаслена сметана
1 целина
2 шушулки ванилия
1 бучка масло
2 с.л. пълномаслена сметана
1 с.л. зехтин
Сол и прясно смлян пипер
приготвяне
Приготвяне на пюрето от целина: в малка тенджера загрейте 2-те супени лъжици сметана и бучката масло. Добавете разделените ванилови шушулки, като предварително сте отстранили семената и сте ги добавили към сметановата смес. Покрийте със стреч фолио, за да осигурите херметично уплътняване.
Обелете целината, нарежете я на парчета и гответе в тенджера с подсолена вода. Отцедете добре и подсушете на котлона, ако е необходимо. След това редуцирайте до пюре с помощта на блендер. Добавете маслото и сметаната с вкус на ванилия и овкусете с подправки.
Поставете мидичките на шиш, подправете и гответе в тиган за 2 минути от всяка страна със струйка зехтин.
Използвайте резачка за сладкиши, за да поставите хубава порция пюре в средата на всяка чиния. Поставете шишчето от миди отгоре и залейте със соса от кафе около него.